StarCraft och StarCraft 2

Starcrafts Historia

StarCraft & StarCraft 2 är realtids militär strategi onlinespel och som ägs av Blizzard Entertainment som skapats av Chris Metzen och James Phinney. Det är en serie av spel och historien är baserad på tre arter som kämpar för att dominera Koprulu sektorn av Vintergatan. För att vara en science fiction berättelse, är det baserat på den 26: e århundradet. De tre arterna i krig är Terrans, som är avkomma av människor tagna från jorden, Protoss, som är religiösa krigare och Zergs, som är insekt liknande utomjordingar, som har en mentalitet och beteende som liknar en svärm av insekter. Denna multiplayer onlinespel har komplex strategi och balansen är ganska jämnt fördelat mellan dessa tre raser. Spelat blev känd första gången 1998 som det bäst säljande spelet, men skapades redan 1996. Den vann också pris Origins Award för den bästa strategi spel för PC 1998. I november 2010 erkände Guinness World Records StarCraft som det bästa säljande strategispel för PC, och även som den längsta typ av strategispel som har och fortfarande spelas av miljoner spelare världen över. Några månader senare i november 1998 släpptes Brood War som ett expansionspaket för StarCraft. Berättelsen i expansionen fortsätter i Broodwar med några nya funktioner och förbättringar. I denna expansion kämpar Protoss för sin överlevnad tills United Earth direktoratet ingriper. Protoss måste kämpa mot Zerg som leds av Sarah Kerrigan.

Den 10 juli 2010 Kom uppföljaren till StarCraft spel som heter StarCraft 2: Wings of Liberty. En stor nyhet i denna version var införandet av 3D-grafik och Havok motor och effekterna framtagna av direct X10. StarCraft 2 gjordes som tre delar som fokuserar på de tre raserna. Wings of Liberty, som är grundspelet och som handlar om Jim Raynor och hans kamp för att bekämpa Dominion. De nästa två expansioner i StarCraft heter Heart of the Swarm och den tredje Legacy of the Void.

Skillnader mellan StarCraft och StarCraft 2

Rasen Terran

När det gäller skillnaderna mellan de två versionerna av spelet så är många enheterna i Terran helt nya. De äldre enheterna från StarCraft som t.e.x Vulture, Valkyrie, Goliath, Firebat, Medic, Wraith and Science Vessel är bort och nya typer av enheter som t.e.x Hellion, Banshee, Reaper, Marauder, Raven, Medival, Viking and Thor har tillkommit. De som finns kvar är Battle Cruiser, SCV, siege tank, marines och Ghost. Vidare så har Command Center uppgraderats till en Orbital Command Centre där scv samlar in 30 mineraler per last, men det tar längre tid än en SCV att samla en laddning med mineraler. När du använder MULE robotenheterna som plockar mineralerna så räcker inte energi till att använda skannern.

Rasen Protoss

När det gäller Protoss så har enheter som Dragon, Corsair, Dark Archon, Arbiter, Reaver, och Shuttle, tagits bort. De tillagda nya enheterna är Void Ray, Immortal, Colossus, Phoenix, Mothership, Sentry och Warp Prism. Borttagningen av Arbiter är diskutabelt eftersom Mothership, som har lagts till, har identiska likheter med Arbiter. High Templar, Dark Templar, Zealot, Carrier, Probe, Archon och Observer, har behållits i StarCraft 2 också.

Rasen Zerg

Titta vi på Zerg, finner vi att denna ras har fått det högsta antalet nya enheter. Scourge, Defiler, Devourer, Guardian and Lurker har tagits bort. Drottning i StarCraft 2 skiljer sig mycket från originalet. De nya enheter som tillförs inkluderar Changeling, Baneling, Roach, Corrupter, Infestor, Brood Lord, Overseer and Infested Terran. De enheter som finns kavar är Drone, Brooding, Zergling, Hydrasilk and Ultrasilk. Overload har berövats sina detekterings funktioner, som har tagits över av Overseer.

Man blir aldrig uttråkad av detta spel

Terrängen i StarCraft 2 har bättre 3D-kapacitet och terräng nivåerna är viktiga för enheterna som Colossus och Reaper som kan flytta upp (gå) till högre och lägre terräng nivåer. Således har dessa effekter bidragit till bättre och spännande utrymme till strategiska beslut. Förstörbara stenar är ett annat extra spel upplevelse. Dessa stenar och hinder används som bakdörrar in till motståndarens bas. StarCraft tillät endast 12 enheter som kunde väljas på en gång, men nu i StarCraft 2, kan 225 enheter väljas på en gång. Möjligheten att välja fler enheter ger större utrymme för strategi för en spelare. Den utmärkta musiken i StarCraft 2 förhöjer StarCraft 2 ytterligare. StarCraft 2 är fortfarande lika levande som det var när det ursprungliga spelet släpptes. På grund av dess komplexa strategiska spel och mångfald av de olika enheterna blir spelare världen över aldrig uttråkad av detta spel och dess uppföljare The Wings of Liberty.

Min egna uppfattning av StarCraft 2

StarCraft 2 ska jag inte bemöda mig att spela ofta då jag inte hinner helt enkelt. Har dock spelat och äger ett konto men mycket mer än så blir det nog inte. Visst är StarCraft 2 ett tjusigt snyggt spel! Synd bara att den är så enorm fet vid första starten. Jag har för mig att det tog en timme att starta upp med alla patchar och uppdateringar som StarCraft 2 behövde. Ska det vara så? Behöver det vara så Blizzard? Tydligen så går vi mot en tid då storleken i GB inte spelar någon roll längre. Jag saknar faktiskt den tid då riktiga bra programmerare gjorde små mycket kraftfulla program och spel men till en bråkdel av disk, processor och ram minne utrymme. Till StarCraft 2 var jag tvungen att köpa en ny dator med några av senaste komponenter för att lira StarCraft 2. Dessutom rent allmänt gillar jag inte 3D spel. Det ska vara gamla goda 2D. Typ den som Age of Empires 2 har. Varför ska spelproducenter tillverkare spel i 3D? Kommer ni ihåg Age Of Empires 3? Varför i helv…har Microsoft förstört detta underbara slakt spel? Som tur är har Age of empires kommit ut i HD utgåva nu så att man kan spela detta fantastiska strategispelet online.


Karaktärer i StarCraft 2


starcraft 2 Raynor
Jim Raynor är Terran ledare för Raynor’s Raiders, en rebellgrupp som är motsatsen till den förtryckande Dominion. År av kämpande mot Dominion regimen och sina forna hjärnspöken från sitt förflutna har format Raynor till vad han är idag.


starcraft 2 Tychus Findlay
Tychus Findlay är en Terran skurk som skulle kunna sälja sin egen mor för rätt summa, medan andra beskriver honom som en lojal soldat som riskerade sitt liv för att rädda sina kolleger som är marinsoldater. Även en man som vet mest vad som är bäst för Tychus, Jim Raynor kan inte alltid urskilja fakta från fiktion när Tychus berättar en historia

starcraft 2 Arcturus Mengsk
Kejsaren Arcturus Mengsk härskar över Terran Dominion med en järnhand. För att säkerställa mänsklighetens överlevnad genom de mörka dagar som kommer, har Mengsk åtagit sig att förena Terrans under hans ledning, antingen genom val eller med våld.


starcraft 2 Sarah Kerrigan
Före detta förbundsmedlemmen och vålnaden, Sarah Kerrigan genomgick en dramatisk förändring efter att hon blev bedragen av Arcturus Mengsk och fångad av Zergs. Genom hänsynslöshet och list har hon framträtt senare som den obestridde härskare över Zerg svärmarna.


starcraft 2 Matt Horner
Matt Horner är en nära allierad till Jim Raynor och är den ökända kapten över stridsskeppet Hyperion, som är huvudbasen för Raynor’s anfallare. Moralen bland rebellerna har varit låg under den senaste tiden, men Horner anser ändå att Raynor’s medfödda hjältemod kommer att leda gruppen till seger.


starcraft 2 Zeratul
Zeratul är en välkänd psionic-krigare som har varit avgörande för att läka klyftan mellan den mörka templar och Aiur. Även om hans heroiska insatser har räddat oräkneliga liv, bär han på många fruktansvärda bördor inom sig.